Retaining Wall Design is “Jig-Saw” Solution

Noel J. Hargrave-Thomas, P.E. Principal/Project Consultant

Noel J. Hargrave-Thomas, P.E.
Principal/Project Consultant

 

Construction of the much-needed new 400,000-sq-ft multi-level parking garage at the Veteran Administration’s Puget Sound Healthcare System was chugging along right on schedule until the hospital’s design team unexpectedly had to change the interim grading plan. The change threatened both the schedule and budget of the project and required a total redesign of the temporary earth retention wall.20140630_112251Working with our partner on the project, Malcom Drilling, our team was able to redesign the entire system to accommodate the new site conditions using the materials that had been fabricated for the original temporary wall design. We did it in a five day design marathon. It was like solving an engineering jig-saw puzzle on the fly.

By incorporating the already fabricated system components into the retaining wall redesign, G2 was able to help minimize additional earthwork, materials costs, and construction delays on the multi-million dollar project. As a result, the project was completed on time and on budget.

We promise ‘Smart. Results. Fast’ at G2. The Puget Sound project is a textbook example of delivering on the promise.  Read more about project details.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *